Könyvek a college footballról

Aki figyelmes volt, észrevehette már az oldal jobb szélső sávjában megjelenő “Könyvajánló” részt, melybe a goodreads.com-os fiókomat integráltam (korábbi cfb-s olvasmányaimat is azon a honlapon találod). Az ott megjelenő művek közül négy most érkezett meg amazonról, ezek fülszövegeit fordítottam le magyarra.

Stewart Mandel: The thinking fan’s guide to the College Football Playoff

A mélyen megvetett BCS hivatalos halálával az egyetemi foci szurkolóknak meg kell ismerkedniük egy új bajnoki rendszerrel, a négy csapatos College Football rájátszással. Egyedien informatív és szórakoztató stílusában a díjnyertes college football szakíró Stewart Mandel egy átfogó útmutatót nyújt a sport új korszakáról, beleértve a visszatekintést a college football utószezonjának evolúciójára, az új hat bowlos playoff rotáció és a kiválasztásért felelős bizottság bemutatását, és az új rendszer gyakorlati alkalmazását a korábbi idényekre visszamenően, több módon illusztrálva mennyire másképp fogják a nézők a sportágat ezentúl megélni. Legyél figyelmes; kvíz is van a végén. Komolyan.

———-

Michael Weinreb: Seasons of Saturdays – A history of college football in 14 games

Az ősz minden szombatján megtörténik: az egyetemek kampuszain, bárokban, a buzgó öregdiákok összejövetelein, milliók figyelik a sportot, mely a szenvedély és a gyalázkodás különleges elegyét ihleti meg. Ez a sport, ami oly gyakran függ a váratlantól: a hook-and-lateral játéktól, a Hail Mary-től vagy a play-től, mely annyira valószínűtlen, hogy egyszerűen The Play-ként ismert. Ezekben a pillanatokban a játék kicsit úgy érződik, mint az élet és a halál, ha nem leheletnyivel fontosabbnak.
Ez a college football: az amerikai kultúra egyik egyesítő sarkköve lett. 1869, az első mérkőzés óta a sportág a rögbi vadhajtásából az ország mindenütt tetten érhető részévé vált a nemzeti identitásnak. Napjainkban, ahogy a college konferenciák átrendeződnek és növekednek, ahogy az atléták amatőr státusza megkérdőjeleződik, ahogy a rájátszás rendszere a nagy pénzes bowlok lecserélődésével fenyeget, a sport történelmének legdrámaibb átmeneti periódusának közepén vagyunk.
A Season of Saturdays átvizsgálja a college football evolúcióját, olyan legendás edzők sztorijain keresztül, mint Woody Hayes, Joe Paterno és Knute Rockne, olyan programokon keresztül, mint a USC Trojans, a Michigan Wolverines és az Alabama Crimson Tide. Michael Weinreb górcső alá veszi a játékban rejlő erőszakot, a nagyvállalati kapzsiság első magvait, és a felsőoktatási intézményekre való hatásokat. Megmagyarázza miért tart ki a college football, sokszor az önfelemésztő folyamatok ellenére. Zsurnalisztikával és kutatásokkal szűrve, a szerző saját gyűjteményeiből, emlékeiből is táplálkozva, Weinreb könyve minden idők legnagyszerűbb meccseit ünnepli, miközben felfedi azok komolyabb jelentőségét. Részben történelmi naplóként és részben memoárként a Season of Saturdays egyaránt visszatekint hogyan vált a sport oly szórakoztatóvá, mégis terheltté, és előretekint hogyan élhet túl egy újabb századot.

———-

Dave Revsine: The Opening Kickoff – The tumultuous birth of a football nation

Ez Amerika legnépszerűbb sportja, ezrek játsszák, milliók nézik, és milliárdos bevételeket termel minden évben. Ez egyben Amerika legellentmondásosabb sportja, az életet is veszélytető sérülések szellemétől kísértve és botrányokkal fertőzve, még a legtiszteletreméltóbb személyek és intézmények között is. Az egyetemi szinten gyakorta kötjük össze a futball korrupciós és kapzsisággal kapcsolatos történeteit a jelenlegi népszerűségével és bevételi potenciáljával, míg homályos elképzeléseink vannak a boldog békeidőkről – a College Football Playoff, a nagy konferenciák és a hatalmas TV-s szerződések előttiről. Talán elvarázsol minket a fiatal Ivy Ligás játékosok képe, ahogy az urak játékát űzik, példázva a kollegalitást a kollégiumokban. Amit nem képzelünk el az a játék, amit 1905-ben így írtak le: “társadalmi megszállottság – egy fiú-ölő, férfi-csonkító, oktatás-prostituáló, gladiátori sport.”
A The Opening Kickoffban Dave Revsine az amerikai futball 1890 és 1915 közti kialakuló időszakának lebilincselő történetét meséli el. Csupán negyedszázad alatt a futball az egész országban elterjedt, lenyűgözve az embereket parttól partig. Ez volt az idő, mikor a játék gigantikus felemelkedése bekövetkezett, a túláradó nézőtömegek, kifulladásig tartó újságírói lefedettség és újonnan született szupersztárok által támogatva – beleértve az egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb csillagot, kit a sport valaha látott. De ez volt az a periódus is, melyben a fizikai brutalitás és az állandó viták a tanulmányokról, a toborzásról és a pénzügyekről kínzóvá váltak, együtt a futball létjogosultságát is fenyegetve. Élénk sztorimesélőként Revsine elragadó kommentálásban mindezeket tölti meg újra élettel.

———-

John U. Bacon: Fourth and Long – The fight for the soul of college football

Miért szeretjük ezt a játékot. Mi a tét. És hogyan menthetjük meg. A sport régi ideáit kutatva a képmutatás és kapzsiság elnyomásában, az ismert író John U. Bacon belevetette magát négy program – a Penn State, az Ohio State, a Michigan és a Northwestern – mindennapjaiba, hogy megragadja a college football legrégebbi, legnagyobb, legtöbb legendával övezett konferenciáját, a Big Tent annak fordulópontján. Ott ült, ahol az edzők elemzik a meccsvideókat, együtt evett a csapatokkal és benn volt az öltözőkben. Beszélt a parkolókban készülődő szurkolókkal és egyetemi elnökökkel, és hónapokat töltött tehetséges fiatal játékosok társaságában.
Egyik sem volt Bacon felfedezései közül megrendítőbb ennél: az utolsó, igazi védelmezői a diák-atléta ideálnak maguk a játékosok, rájuk hárul, még ahogy a pénzt mindent meg is változtat körülöttük, hogy a vállukon hordják a liga, a sportág jövőjét, és több mint egy évszázadnyi tradíció terhét minden őszi szombaton.
A Fourth and Long felfedi a zárt ajtók mögötti bensőséges részleteket, egy csapat dühös találkozójától az atlétikai igazgatóval egy védekező falemberig, aki épp elméleti matematikában teljesíti mestervizsgáját. Megfogja azt a privát pillanatot, mikor Urban Meyer főedző kiérdemelte az Ohio State Buckeyes odaadását a veretlen szezonig vezető úton. Megmutatja hogy veszélyezteti a Michigan sportosztálya azokat a tradíciókat, melyek az egyetemi sportokat minden mástól megkülönböztetik. És feleleveníti a Northwestern Wildcats évtizedek óta első bowlgyőzelmének eufóriáját, a diák-atléta ideál megbecsülésével együtt. 
Felejthetetlenül a a Fourth and Long megtalálja azt, amit az országos média kihagyott a Penn State tragikus botrányának csúnya utóhatásában: azon játékosok radar alatti sztoriját, kik Bill O’Brien edzővel egyesült erővel azon dolgoztak, hogy megmentsék a féltett programot – és vele együtt egy kis darabot a játék lelkéből is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s