25 térkép, mely segít megérteni a college footballt – 5. rész: A jövő

Újabb 4 térképpel kész az SB Nation cikkének magyarra ültetése. Szerda este az Abilene Christian @ Georgia State mérkőzéssel veszi kezdetét az FBS 2014-es alapszakasza, mivel a hazai Panthers a Georgia Dome-ban játssza a meccseit, és a csütörtöki Ole Miss vs Boise State Chick-fil-A Classic-ot is ott rendezik. A meccsdömping csütörtökön indul, én is erre a napra időzítek egy beharangozófélét.

22. A LEGSÚLYOSABB VESZÉLY

Ezen az interaktív térképen (katt a képre!) a 2013-as szezon minden jelentett agyrázkódása megtalálható.

Néhány szakértő már megénekelte az USA legnépszerűbb sportjának hanyatlását, ahogy az emberek egyre többet tudnak meg a fejsérülések veszélyeiről. Egyre kevesebb gyerek játszik kontakt focit. Ez nem azt jelenti, hogy az amerikai futball el fog tűnni, de világos az NCAA és az NFL számára, hogy valamit tenni kell. Míg az NCAA továbbra is állítja, hogy nincs jogi felelőssége az atlétái védelmében – 2014 júliusában ehhez képest 70 millió dolláros egyezséget kötöttek egy perben – közben azért realizálták, hogy ideje cselekedni a játékosok biztonságának és az agyrázkódások ügyében. Ennek folyományaként jelentették be májusban, hogy a Védelmi Minisztériummal együttműködve 30 millió dollárt szánnak a fejsérülések tanulmányozására, egy agyrázkódás-adatbázis létrehozásával együtt. Munka akad még bőven. Megfelelő kutatással és támogatással a college football és annak játékosai jobban védve lehetnek a legnagyobb fenyegetés ellen.

 

23. A LEGINKÁBB SZAKSZERVEZET-PÁRTI ÁLLAMOK

A right-to-work törvénnyel NEM bíró államok szürkével (tehát ezekben nem tiltják az uniós megállapodásokat), plusz az FBS privát iskolái — a legbarátibb szakszervezeti kombináció.

Mikor a Northwestern futballistáit az iskola alkalmazottainak ítélték meg, az NCAA rendszerén belüli erők összecsuklottak. Ha a nemzeti munkaügyi hivatal megerősíti a döntést, a játékosoknak a többi felsőoktatási intézményben is joguk lesz egyesülni. Mivel a szabályozás csak privát iskolákra vonatkozik, az SB Nation megtippelte, hogy hol jöhetnek létre a következő uniók. A privát iskolákon túl válhatnak a dolgok igazán zavarossá. Amennyiben az NCAA úgy dönt, hogy enged a kompenzációs szigorból, a szakszervezetesedés következményei kevésbé lesznek drasztikusak. Ám ha az NCAA nem enged a korlátozásokból, az unióval bíró iskolák komoly toborzási előnyökhöz juthatnak, főleg ha a haszonból kicsit még többet is fizetnek ki a játékosoknak. Azokban az államokban, ahol élnek a right-to-work törvények, valószínűtlen az egyesülés. Ez például problémát jelent az SEC-s programoknak (a Pac12-vel vagy a Big Tennel szemben), melyek kizárólag ilyen helyeken vannak és végül az eddig remek toborzásuk láthatja kárát.

 

24. A RÁJÁTSZÁS BŐVÜLNI FOG. DE HOGY?

A jelenlegi – és jövőbeli potenciális, néhány év múlva talán bekövetkező változással számolva – College Football Playoff bowl-helyszínei. Idén a Rose és a Sugar Bowl a két elődöntő otthona.

Évekkel ezelőtt egy bowl meccsre eljutni nagy eredmény volt. Az 1902-es Rose Bowl, az első utószezoni mérkőzés, a nagyágyú Michigant eresztette össze a helyi törpével, a Stanforddal. Olybá tűnik, valaki ebből pénzt csinált, mert 1938-ra már öt bowl működött – a Rose, a Sugar, a Sun, az Orange és a Cotton. 1980-ban 15, 2000-ben 25, nyilván a gyengébbek meg is szűntek közben. És most, ha a College Football Playoff döntőjét is belevesszük, 39 van. Még a négy csapatos rájátszással is a kiemelt bowlok presztízse megmaradt. A legtöbb szakértő egyetért, hogy a playoff egyszer 8 vagy 16 csapatosra bővül majd, és az igazi kérdés az, hogy mi történik a bowlokkal akkor. Valószínűleg hiányt sosem fogunk belőlük szenvedni, mert bármennyire is produktívak próbálunk lenni, mindig a fotelon végezzük várva az Ohio és a Nevada összecsapását a Famous Idaho Potato Bowlon. A pénz az asztalon, szóval a bowlok egyhamar nem mennek ki a divatból.

 

25. MÉG A NÉPESSÉGVÁLTOZÁS IS SZÁMÍT

Az SEC a college football királya, és miközben a Big Ten pénzügyileg hasonlóan sikeres (és népszerűségben sem marad le), egyre kevésbé tudja tartani a lépést a pályán. A Big Ten szerencsétlenségére a helyzet pedig csak egyre rosszabb lesz. A jobban toborzó csapatok hatalmas előnyben vannak, és egyre több és több játékos érkezik így is SEC-s területről. A médiapiacok rövid távú jövője szintén az SEC-nek és a Pac12-nek kedvez, az ország leggyorsabban fejlődő államai Colorado, Florida, Texas és Utah. A Sun Belt (a régió, biztosan nem nem a konferencia) már így is lényeges előnyökkel bír, mint a jobb időjárás, de a legnagyobb erénye a növekvő populáció. Ahogy pedig az amerikaiak egyre délebbre és nyugatabbra költöznek, a futball északon továbbra is szenvedni fog az SEC és a Pac-12 örömére.

 

Ezzel a fordítás végére értünk, ha tetszett, kérlek osszátok meg, ahol lehet. Köszöntem a figyelmet!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s