25 térkép, mely segít megérteni a college footballt – 4. rész: A szurkolók

Jöjjön az utolsó előtti rész, egyértelműen ez a kedvenc fejezet. Evés-ivás, szeretet-gyűlölet.

18. MIT ISZUNK

Minden állam legjellegzetesebb itala (bővebb infóért klikk a térképre).

Annak ellenére, hogy huszonvalahány évesek játsszák, akik szeretnek sokat aludni, a college football nem a későn kelőknek való (az USA-ban, HA! – szerk.). A meccsek hullámokban jönnek, keleti parti idő szerint déltől kezdve. A találkozót megelőző kellő “ráhangolódás” az aktuális tailgating pontjától más helyekre is nyúlik és elég időt kíván az összes étel és ital elfogyasztására. Szeptemberben, mikor a napok még hosszabbak, a hangolódás a napkeltével startol, novemberben, a kezdés már a hajnalba is belenyúlik. A kései kezdőrúgás egy áldás, ami nem a több alvásra ad időt, hanem további értékes órákat a tailgatingre. Az illő cfb szombat mégsem a lefújással ér véget. A parti visszatér a parkolóba, ahol kiemelt jut bárkinek, aki rendelkezik egy kis maradék kajával és koktéllal. Természetesen a műholdas tv bónusz, ahogy a mérkőzések következő hulláma közeledik. Az alvás a kosárszezonra marad.

 

19. MIT ESZÜNK

A college football ráhangolódás és otthoni meccsnézés még karakteresebb tud lenni, ha hozzávesszük az ételeket. Belegondolva, hogy a világ legtöbb sportligájában maximum pár tucat csapat van, és nagyon kevés szervezet fed le akkora területet, mint a college football, közülük meg még kevesebb annyira változatos, mint az Egyesült Államok, elég valószínű, hogy a mi sportligánk büszkélkedhet a legsokoldalúbb regionális kulináriával az összes közül, A New England-i kagylófőzéstől a Red River Shootout sütőfiesztáján át a boros-sajtos helyekig mind olyan eltérő, mint a Harvard vagy a Mississippi a Bayou isteni csodáitól. Jóval többről szól az egész, mint csak hamburgerekről és hot-dogokról. És akkor még nem is érintettük a harcvonalakat az ország legváltozatosabb pot-pourrijánál: ez a füstölt hús, a barbecue. Ha akarsz egy kóstolót Amerikából, menj el egy college football tailgatingre.

 

20. KINEK DRUKKOLUNK

Az elérhető legjobb térkép az NCAA szurkolók megoszlásáról, a Common Census jóvoltából.

Profi sportligáktól eltérően a college football fanok nem feltétlen nagy városokban burjánzanak. Eugene, Lincoln, Norman, Tallahassee és Columbus a cfb legnagyszerűbb települései… az egyetemi futballon kívül másról nem is nagyon ismertek. Sajnos a főszurkolók lediplomáznak, elhagyják a dicső alma matert, hogy országszerte zengjék az igét a nemzet legerkölcsösebb és szerethetőbb futballprogramjáról, bármelyik is legyen az. Persze semmi nem terjeszti gyorsabban az evangéliumot, mint a győzelem.

 

21. KIT UTÁLUNK

A számos állambeli rivalizálás miatt több állam legutáltabb csapata annak határain belül található.

És bár az amerikai profi csapatok szurkolói gyűlölik a csoportriválisokat, ők kincsként kezelnek 100 éves rivalizálási trófeákat és éneklik a másik fél kárhozatát, mikor nem is ellenük játszanak? Azok a gárdák évente mindössze egyszer játszanak, ráerősítve egy nap a 365-ből az ellenségeskedésre és a fogadásokra, a kérkedési jogokat egy novemberi szombat délutánon megkaparintva? Utálják a profi csapatok annyira egymást, hogy inkább NEM játszanak egymás ellen? Ha azt hiszed, hogy a Seahawks-49ers, Celtics-Lakers vagy a Yankees-Red Sox a rivalizálások csimborasszója, annyi mindent kell még megtanulnod.

 

FOLYT. KÖV.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s