25 térkép, mely segít megérteni a college footballt – 3. rész: Ki rendelkezik az erőforrásokkal? + Az átrendeződés helyzete

Hogy holnapra be is tudjam fejezni a fordítást, a mai duplát megduplázom, két kategória 3+3 térképével.

12. A PÉNZTÉRKÉP

Minden egyes állam legtöbb bevételt termelő egyetemi sportosztályai.

Texas a király. A Horns nemcsak az ország leginkább futballőrült államának hátterével, Big XII-es pénzekkel, további sikeres sportszakosztályokkal és egy 100,000 férőhelyes stadionnal bír, hanem egy 20 évre szóló, 300 millió dollár értékű ESPN Longhorn Network szerződéssel is. Őket követik olyan állami iskolák sportosztályai, mint az Alabama, a Florida, az LSU, a Michigan, az Ohio State, az Oklahoma, a Penn State, a Tennessee és a Wisconsin. A privát iskolák adatai nem nyilvánosak, de vélhetően a Notre Dame és a USC is az élbolyban foglal helyet. A leggazdagabb intézmény, mely nincs a térképen? A USA Today adatbázisában 13. helyezett Auburn, 40 millió dollárral lemaradva az állami rivális Bama mögött.

 

13. A VILÁG LEGNAGYSZERŰBB STADIONJAI

If you wanted to visit college football's 20 stadiums with 80,000 or more seats, you'd need to travel about 5,900 miles.

Ha meg akarod látogatni a college football húsz, 80 000 férőhelyesnél nagyobb stadionját, 5900 mérföldet kell utaznod.

Az egyetemi futballban van pár gigantikus stadion – a világ 10 legnagyobb pályája közül 7 Big Ten vagy SEC csapatok otthona. 8 college football stadion képes legalább 100 000 ember befogadására, a prímet a Michigan Stadium viszi 109 901 fős kapacitással. A környező területek gyéren lakottsága ellenére SEC-s gárdák és más domináns programok Délen és Délnyugaton (mint az Oklahoma, a Florida State, a Clemson vagy a Nebraska) meg tudják tölteni hatalmas arénáikat az odaadó szurkolótáboruknak köszönhetően és egyes esetekben annak okán, hogy nincs a közelben profi csapat.

 

14. AZ EDZŐK BÖLCSŐI

A College Football Hírességeinek Csarnokába eddig beválasztott edzők szülőhelyei. Howard Schnellenbergerrel kiegészítve. #TeamSchnelly

A Georgia Tech-es Bill Alexander, egy a 22 College Football Hall of Fame-be jelölt edzőből az első 1951-es beiktatásnál, a Mud Rivert jelölte meg születési helyének. Figyelmeztetés: Mud River nem egy város vagy falu neve, hanem egy mellékfolyó Kentucky nyugati részén. Hall of Fame mesterek mindenhonnan jöttek, nem csak folyókról: öt Európából származott, és 38 állam adott nekünk legalább egyet. De a Középnyugat méltó hírnevéhez, – az ohiói Miami University beceneve az “edzők bölcsője”, ugyanis Earl Blaik, Woody Hayes, Bo Schembechler, Paul Brown, Ara Parseghian, John Harbaugh és számos más neves edző is megfordult itt – egyértelmű a nagyságok koncentrációja Pennsylvania és Ohio körzetében. (Beleértve az indianai Howard Schnellenbergert, aki a furcsa szabályok miatt nem jogosult a tagságra és ez ellen nem lehet mit tenni.)

 

15. HOL LESZNEK A CSAPATOK 2015-BEN

Miközben a konferenciák főképp földrajzi alapon szerveződnek, több különböző faktor is feltűnik a néhány évente előforduló átrendeződésben. A földrajz, tradíciók, toborzási potenciál és pénz (értsd televíziós piacok) kombinációját veszik figyelembe, mikor egy liga el akar csábítani egy iskolát egy másik konferenciából. A középosztálybeli csoportok aztán újratöltenek a kis konferenciák legjobbjaiból, napjainkban ezek pedig betáraznak a másodosztály váltásra kész programjaiból. Az átrendeződés pillanatnyilag elhalt, ám vissza fog térni. Az NCAA-s csoportok egyfajta kulturális és akadémiai társulások, azonban igazából csak mód arra az iskoláknak, hogy kiaknázzák az egyetemi sportok örökké növekvő üzleteit.

 

16. MIÉRT BŐVÍTENEK A KONFERENCIÁK

Az öt legnagyobb diplomás ex-hallgatói (alumni) bázis New Yorkban és Washington D.C.-ben a LinkedIn adatainak alapján. Mindegyik szimbólum 10 000 alumnust jelöl, a teljes számuk nyilvánvalóan ennél magasabb.

A Big Ten 2014-ben érkező két új tagja, a Rutgers és a Maryland egy középnyugati gyökerekkel bíró konferenciánál nem tűnik ésszerű addíciónak. A két iskola ráadásul nagy futballsikereket se mutathat fel. De mindkettejüknek van valamije, amit a Big Ten borzasztóan akar: New York és Washington D.C. Ez a két város tömve öregdiákkal a Michigantől, a Penn State-től, az Ohio State-től és más Big Ten-esektől, mely az egész konferencia számára a Big Ten Network révén milliókat termel. Sőt további hozzáférést biztosít nekik a termékeny keleti parti toborzási övezetekhez. Az alumni koncentráció tekintetében a Big Ten most a domináns csoport Chicago, New York, Washington, Philadelphia, Detroit, Baltimore városokban és Minneapolis-Saint Paulban, mindegyik top 20-as tv-s piac.

 

17. EGY MÁSIK PÉLDA

Az öt legnagyobb diplomás ex-hallgatói (alumni) bázis Dallasban, Houstonban és St. Louisban a LinkedIn adatai alapján. Mindegyik szimbólum 10 000 alumnust jelöl, a teljes számuk nyilvánvalóan ennél magasabb.

A Texas A&M és a Missouri egyaránt erős futballtradíciókat vitt a focit vallásnak tekintő SEC-be, egyben szabad utat adva új toborzottaknak Texasba és lehetőséget új városok eléréséhez. A két iskola hozzáadásával az SEC megduplázta azon top20-as nagyvárosi területek számát, ahol a legtöbb végzett hallgatójuk van. A Southeastern Conference így Atlanta és Tampa-St. Pete után Dallast, Houstont és St. Louis-t is zsebben tarthatja. Az ezen piacok és szurkolói szenvedély alapján elindított SEC Network máris az egyetemi sportok legsikeresebb konfcsatornája lett.

 

FOLYT. KÖV.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s