25 térkép, mely segít megérteni a college footballt – 2. rész: Honnan jönnek a játékosok

Egy nap elteltével itt a következő epizód és így egy nappal közelebb is kerültünk az FBS idény kezdetéhez. A szezonban a heti összefoglalók szinte biztosak, ha egyéb cikktervetek, ötletetek van, kérlek jelezzétek.

7. NAGY VÁROSOK MELEG HELYEKEN

Az összes top 15-ösnek értékelt toborzott 2000-től 2017-ig a 247Sports adatai alapján.

Mi a nyerő taktika a college footballban? Kitalálhatsz briliáns sémákat. Keményebben edzhetsz, futhatsz és erőemelhetsz mindenkinél. Lehozhatsz egy tökéletes meccset a játéknapon. Dea legbiztosabb módja az ellenfél legyűrésének, hogy jobb játékosaid legyenek. Mivel az egyetemi fociban nincs draft, ez egyes csapatoknak komoly előnyt ad. Ha épp olyan területen vagy az USA délkeleti részén, Texasban, Dél-Kaliforniában, esetleg a washingtoni régióban, ahol jó az idő, nálad az előny. Ha közeledben akad egy nagyváros sok középiskolai atlétával, újabb pozitívum. Bárhol is vagy, ha a tehetséget a megfelelő rendszerrel párosítod, a bajnoki cím se elérhetetlen.

8. MIÉRT AZ SEC NYER

Minden négy és öt csillagos toborzott 2002-től 2014-ig.

Az ország kiemelten nagy tehetségei Délen leledzenek, szóval senkit nem érhet meglepetésként, hogy az SEC rendszeresen uralja a toborzást is. A konferencia krémje rendelkezik mindazzal, amiről egy középiskolai toborzott álmodhat: bámulatos létesítmények, tradíció, NFL-nevelde és nincs távol az otthontól sem. Vegyük hozzá, hogy a legjobb toborzó edzők jelentős része is SEC-s stábban dolgozik – a top25-ből 14 a 247Sports szerint – mondhatni tisztességtelen az előny. A legutóbbi toborzási körnél a csoport mind a 14 gárdáját a top50-be értékelték a National Signing Day-en, ebből 11-et a top30-ba, hetet a legjobb kilencbe.

9. A PAC-12 FÖLDRAJZI ELŐNYE

Top 10-es kaliforniai toborzottak 2011-től 2014-ig. A kékkel jelöltek Pac 12-es, a pirossal jelöltek más konferencia csapatához írtak alá.

Tehát az SEC több tehetséggel bír bárkinél. Hogyan lehet, hogy a Pac-12 csak egy lépéssel van minőségben mögöttük? Egyrészről a masszív bevételek, másrészről a remek edzői kinevezések, harmadrészről a földrajz okán. A három legjobb játékosokat adó államból Kalifornia az, mely egyetlen konferenciához tartozik. Floridában vannak ACC-s és SEC-s iskolák egyaránt. Texas ugyan a Big 12 éléskamrája, ám a Texas A&M lévén jelenleg már egy SEC-s uralja itt a toborzást. Ehhez képest Kaliforniában csak néhány nem nyugati parti hatalom (mint a Florida, a Notre Dame vagy az Oklahoma…) reménykedhet egyáltalán abban, hogy elcsen egy öt csillagos ifjú titánt. Majdnem a komplett Pac-12 közelebb van a nyugati parti toborzási melegágyakhoz, mint bárki más; Nick Saban segédedzőinek 2000 mérföldet kell utaznia a középiskolai sztárokkal tömött Los Angelesig, de csak 600-at a régóta Big 12 várként ismert Dallasig. Plusz a Pac-12 a többi környező metropoliszt is kontrollálja, például Arizonában és Washingtonban. (A térképre pillantva meg egyértelmű, hogy miért szenvedte meg a USC különösen az NCAA ösztöndíjakat érintő szankcióit.)

10. TEXAS, A QUARTERBACK ÁLLAM

Jelenlegi NFL kezdők, akik Texasban jártak középiskolába. Igen, Johnny Manziel is kezdeni fog előbb vagy utóbb.

Texas büszkélkedhet a legfejlettebb középiskolai futballkultúrával az USA-ban. Az egész évben megrendezett edzőtáborok, hét-a-hét elleni lehetőségek, barátságos időjárás, nagy HS-stadionok miatt a játékosok már korán elsajátítják a játék alapjait, gyakoribb az innen felkészülten a college-ba érkező focista, mint más államokból.  Ez különösen igaz az irányítókra, a gyakran népi hősökként kezelt játékosokra, kiknek legendája csak nő, ahogy egy helyi nagy egyetemen folytatják karrierjüket. A fenti lista ráadásul nem számol még olyan jövendőbeli profikkal, mint Bryce Petty a Baylorból, vagy Shane Carden, aki segített az air raidet meghonosítani az East Carolinában.

11. HOGY NÉZNEK KI A JÁTÉKOSOK

Az egyetemi játékosok nagyjából ugyanúgy festenek mindenhol, de a csapatok valamilyen szinten tükrözik a helyi demográfiát. Származási helyüktől függően a nevek kissé eltérhetnek egymástól. Például a csendes-óceáni nevek többször tűnnek fel nyugati parti kereteken, a Mountain Westtől a Pac 12-en át a BYU-ig.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s