25 térkép, mely segít megérteni a college footballt – 1. rész: A történelem

Pár éve megkülönböztetett figyelemmel követem az SB Nation oldalt, alapból csak a remek szurkolói blogrendszerük és az EDSBS miatt, ám közben számos más alprojekt is kinőtte magát. Idei monstre cfb beharangozójukat nehéz lesz überelni, ennek része volt az a CIKK, melyet részletekben lefordítok magyarra és itt közlök. Nyilván nem a térképeket, hanem a hozzájuk tartozó magyarázó szöveget, esetleg valami plusszal megtoldva, ha a szükség úgy hozza.

1. ÚT AZ ELSŐ MÉRKŐZÉSRE

Hogyan juss el a Princetontól a Rutgers-ig vasúton 1869-ben.

1869-ben diákok a Rutgers Egyetemről sportolni hívtak diákokat a Princetoni Egyetemről. Egy fejlődőben lévő New England-i játékot játszottak, mely részben a labdarúgáshoz, részben a rögbihez volt hasonlatos, de főleg csak verekedés a pályán. Egy hétre rá jött visszavágás. Akartak aztán egy harmadik, döntő ütközetet is, de a tanári kar panaszkodott, hogy hallgatóik minden idejüket kint töltik verekedéssel. Így ért véget az amerikai futball első szezonja. Azóta nem sok minden változott*, azon kívül, hogy ma már elképzelhetetlen, hogy a tudósok miatt egy college football meccset ne rendezzenek meg. És igen, a Princetonnál úgy könyvelték el, hogy ők 1869 nemzeti bajnokai.

* itt egy link arra vonatkozóan, hogy másfél évszázada mindig történt olyasmi, amiért az egyetemi sportok végét kiáltották, most épp a játékosok uniós törekvései miatt.

2. A TERV

Az eredeti hét Big Ten egyetem.

Ki a felelős a college footballért? A college footballnak nincs gazdája. Az NCAA biztos nem az, melyet szó szerint azért hoztak létre, hogy a focisták ne öljék egymást (1906, IAAUS), aztán azért bővüljön, hogy az égisze alá vett jövedelmező kosártornából a játékosok véletlenül se lássanak pénzt (March Madness), napjainkban pedig jövője is erősen kérdéses, mivel a nagy iskolák akár egy saját szervezetet is létrehozhatnak. Az NCAA egy háztulajdonosi közös képviselet, nem több. A legközelebbi dolog ami van egy – teljesen saját érdekből dolgozó – felügyelethez, az az öt legerősebb konferencia (az ún. Power 5: ACC, Big Ten, Big XII, Pac-12, SEC) és a legnagyobb televíziós hálózat, az ESPN. Közülük ezt a szerepet a Big Ten szinte a kezdetektől fogva betöltötte. 1896-ban alapították The Intercollegiate Conference of Faculty Representatives néven, de már 1870-ben megtudtuk, mikor a futball visszatért, hogy mekkora tényleges hatalommal is bír a tanári kar.

3. MIKOR ELTŰNT A FUTBALL

A II. VH alatt 18 katonai akadémia indított el futballprogramot, mely legalább egy teljes szezont lejátszott (zölddel jelölve). Az USA hadba lépése előtt körülbelül 138 iskola bírt csapattal, ezek közül legalább 66 kihagyott egy idényt vagy végleg feloszlatta keretét (pirossal).

Ha valahogy is kellene szemléltetni, hogy milyen fiatalok a college football játékosok, érdemes visszaemlékezni a második világháborúra, ami rátette a kezét egy generációnyi tehetséges atlétára. Iskolák tucatjai hagytak fel a futballal, míg az Army és a Navy lett a sportág elit rétege, mivel minden kellő diákot megkaphattak. A sporttörténelem egyik legnagyszerűbb mérkőzése is ezen két, kiváló játékosokkal tömött gárdát vonultatta fel 1944-ben. A háború vége óta azonban a katonai akadémiáknál már jóval nehezebb győzelmeket elérni.

4. AMERIKA MÁSIK CSATATERE

A jelenlegi SEC programoknál feltűnő első fekete játékosok az iskolák és Charles H. Martin történész információi alapján.

1959-re minden MLB csapatban volt legalább egy fekete játékos. 1962-ben még a bevallottan rasszista Redskins tulajdonos, George Marshall is négy fekete focistával büszkélkedhetett. 1966-ban az NBA-ben már megjelent az első fekete edző is, Bill Russell, De a college football keretek integrációja az 1970-es évekig nem nagyon indult be. Pár iskola a faji zavargások közepette inkább megszüntette a futballcsapatát. A másik oldalról viszont a Penn State legcsodálatosabb tradíciója – a “We are” rigmus – 1948-ban született, mikor az All-American guard, Steve Suhey visszautasította az SMU kérését, hogy tartsanak találkozót a Nittany Lions fekete játékosainak Texasba utaztatásáról. Állítólag ezt mondta: “Mi vagyunk a Penn State, nincs ezen mit megbeszélni.”

5. (MAJDNEM) AZ ÖSSZES COLLEGE FOOTBALL CSAPAT

Az FBS, FCS, Division II, Division III, NAIA, JuCo szinteken, illetve Kanadában és Mexikóban működő 1170 jelenlegi és jövendőbeli futballprogram.

Az Egyesült Államokban hozzávetőleg 4600 diplomát adó felsőoktatási intézmény van. Majdnem negyedük állít ki futballprogramot más iskolák ellen. 128 az NCAA Division I FBS-szintjén, a legmagasabb osztályban szerepel, ez alatt található az FCS, a D2 és a D3, illetve pár másik nem NCAA-s bajnokság. Figyelembe véve, hogy az egyetemi amerikai futball históriája másfél évszázada íródik és mostanában ment át egy újabb aranylázon, valószínűleg közelítünk a sport csúcspontja felé. Az orvosi aggodalmak, a felsőoktatási buborék, más sportágak növekvő népszerűsége és egy évszázadnyi amatörizmus adósságai mind megtehetik hatásukat. Ám mindenre van külön szezon, és ez most a college football szezon kezdete.

6. A BAJNOKOK TÉRKÉPE

Bár számos más csapat is büszkélkedik Division I/FBS bajnoki címmel, ez a térkép csak azokat mutatja, melyeket a College Football Data Warehouse oldal is elismer (szezononként kizárólag egyet).

Szóval az 1170 csapat közül melyek is nyertek bajnokságot a legmagasabb szinten? Nos, összesen 58 iskolát díjaztak 354 különböző címmel az NCAA által elismert “kiválasztók” tucatjai, ezek közé tartozik a BCS-es Edzők rangsorától az AP Top 25-ön át számítógépes programokig minden, azok is, melyek az időben visszamenve, utólag próbálták meg eldönteni, hogy ki volt a legjobb, pusztán a pontkülönbségek alapján. Ez 354 első helyezett a sportág 144 éve alatt, el lehet tehát képzelni, hogy ez mennyi történelmi vitával járt. Miközben sose volt hivatalos NCAA bajnok az FBS-ben (míg minden más osztályban igen), egyesek akár évtizedek múltán könyveltek el maguknak bajnoki címet. A közeljövőben a College Football Playoff trófeája lesz a mérvadó.

(A cfb történelméről két cikket én is írtam anno a bowl.hu-ra, az egyik egy általánosabb írás a kezdetekről, a másik pedig egy a hatodik térképhez szervesen kapcsolódó a futballrangsorokról.)

FOLYT. KÖV.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s